Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu opcji, jakie oferuje kuchnia europejska należy zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność smaków, kolorów oraz duża dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie smaki
Naszym rodakom włoska restauracja, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie dania to też takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe jedzenie włoskie
Makarony są bazą kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. jedzenie w biance Ryby, dodatki mięsne oraz rożnorodne przyprawy, sprawiają, że pasty można jeść każdego dnia.
Następną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona włoska pizza powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również lasagne, gnocchi, piada oraz liczne desery – takich jak granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie warto zapominać o winie czy o dojrzałych serach- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film